X
    Categories: Ruoka

Korealainen ruoka ihastuttaa ympäri maailman

Korealainen keittiö kuuluu Aasian kiinnostavimpiin ruokakulttuureihin. Kirkkaat värit, vivahteikkaat mausteet ja tuoreet kasvikset, lihat sekä merenelävät ovat tehneet sen suosituksi ympäri maailman, ja korealaiset maut ovat löytäneet tiensä myös suomalaisten kulinaristien lautasille. Korealainen ruoka maistuu mainiosti yksinkin, mutta perinteisesti ateria kootaan useista eri ruokalajeista, lisukkeista ja kastikkeista, jotka jaetaan yhdessä koko seurueen kesken.

Korealainen hapankaali Kimchi on aterian kulmakivi

Korealaiset rakastavat kimchiä. Tätä hapatetusta kiinankaalista ja erilaisista kasviksista valmistettua herkkua syödään Koreassa vuoden aikana keskimäärin 18 kiloa per henkilö. Korean kansallisruokanakin tunnettua kaaliherkkua on saatavilla jos jonkinlaisena versiona – sen valmistuksessa voidaan käyttää esimerkiksi retiisiä, porkkanaa, valkosipulia ja inkivääriä. Monia vitamiineja ja hyödyllisiä maitohappobakteereja sisältävälle kimchille on ominaista raikkaan hapan ja usein myös hieman tulinen maku, joka sopii loistavasti niin alkupalaksi kuin erilaisten pääruokien ainesosaksikin.

Kimchi

Bibimbap on värikäs sekoitus riisiä ja kasviksia

Yksi tunnetuimmista korealaisista ruoista Korean ulkopuolella on Bibimbap, joka tarkoittaa sekoitettua riisiä. Riisi onkin tämän korealaisruoan tärkein ainesosa, loppu riippuu kokin luovuudesta ja saatavilla olevista raaka-aineista – Bibimbap onkin korealaisten vastine pyttipannulle, sillä siihen voi hyvin käyttää kaikki jääkapissa lojuvat kasvikset. Perinteisesti siihen käytetään nopeasti freesattuja kasviksia, chilitahnaa ja soijakastiketta, ja koko komeus tarjoillaan suuresta kulhosta paistetulla tai raa’alla kananmunalla kruunattuna. Proteiininlähteeksi lisätään usein esimerkiksi lihaa tai tofua.

Bibimbap

Dakjuk on lempeä korealainen kanaruoka

Dakjuk tarkoittaa koreaksi kanaa ja puuroa. Tämä paksua kanakeittoa muistuttava ruoka lämmittää ihanasti kylmällä ilmalla ja lievittää lempeästi flunssaista oloa. Pehmeän makumaailmansa ansiosta sitä syödään Koreassa aina vauvasta vaariin. Dakjukin tärkeimmät raaka-aineet ovat riisi ja kana, jotka haudutetaan pehmeiksi esimerkiksi valkosipulin ja kevätsipulin kanssa. Huolella haudutettu täyteläinen liemi on tämän ruoan salaisuus – mitä pidempi haudutus, sitä täyteläisemmät maut.

Dakjuk

Bulgogi on Korean kuuluisin liharuoka

Bulgogi on perinteinen liharuoka, jonka nimi tulee sanoista tuli ja liha. Yli tuhatvuotiaan ruokalajin perustana on grillattu liha, useimmiten nauta. Ennen grillaamista liha suikaloidaan ja marinoidaan runsaasti maustetussa kastikkeessa, johon tuovat makua esimerkiksi soijakastike, valkosipuli, seesamiöljy ja erilaiset kasvikset. Bulgogi kuuluu korealaisten barbeque-ravintoloiden perusvalikoimaan, ja nykyään se on suosittu täyte myös hampurilaisissa ja muissa pikaruoissa. Tätä monipuolista liharuokaa voidaan tarjoilla myös nuudeleiden ja kasvisten kera.

Bulgogi

Makeat Hoeddeok-pannukakut viimeistelevät korealaisen aterian

Korealaiseen keittiöön kuuluu myös makeita jälkiruokia, ja yksi tunnetuimmista on Hoeddeok-pannukakku, jota nautitaan Koreassa etenkin talvikaudella. Ulkonäöltään nämä muhkeat letut muistuttavat amerikkalaisia pannukakkuja, mutta pitkään kohotettu taikina ja pannukakun sisälle kätketty mausteinen täyte tekevät niistä aivan omanlaisensa herkun. Rapean kuoren sisälle kätkeytyvään karamellisen makeaan täytteeseen käytetään esimerkiksi ruskeaa sokeria, hunajaa, maapähkinöitä ja kanelia. Kotikokki voi tuunata annoksen mieleisekseen tarjoilemalla lämpimien Hoeddeok-lettusten kanssa vaikkapa jäätelöä ja marjahilloa.

Hoeddeok

Korealainen keittiö on tullut jäädäkseen

Tulista vai lempeää? Värikästä kasvisruokaa vai tuhtia grillilihaa? Nopeaa katuruokaa vai lukuisten ruokalajien hienostunut illallinen? Äärimmäisen monipuolinen korealainen ruokakulttuuri tarjoaa joka makuun ja tilanteeseen sopivia ruokalajeja. Korealaiset ruoat lumoavat ainutlaatuisten makuyhdistelmiensä lisäksi myös kauneudellaan, sillä värien harmonia ja estetiikka ovat tärkeitä elementtejä korealaisessa ruoanlaitossa. Oletko sinä jo ehtinyt tutustua klassisiin korealaisruokiin tai uudempiin fuusiohenkisiin herkkuihin?

foodpedia :