X
    Categories: Ruoka

Aina ihastuttava Italian ruokakulttuuri

Italialainen ruoka hurmaa kerta toisensa jälkeen. Italialaisen ruokakulttuurin aidot ja rehelliset maut vakuuttavat. Paatuneimmankin kulinaristin on aika ajoin selittämätön pakko nauttia saapasmaan antimia. Italialaisessa ravintolassa valmistuu useimmiten neliosainen menu, jonka jälkeen nälkä on taatusti tiessään. Ensimmäiseksi menu pitää sisällään “antipastoa” eli pieniä suolaisia suupaloja, kuten vaikkapa oliivia, juustoa ja tomaattia. Antipaston jälkeen tarjoillaan “primi piatti” eli ensimmäinen varsinainen italialainen ruokalaji. Useimmiten tämä ensimmäinen lautanen on joko pastaa tai risottoa. Tämän jälkeen tarjoillaan “secondi piatti”, joka on annos sisältäen yleensä lihaa, kanaa tai kalaa. Neljäntenä ja menun kruununa pöytään saapuu “dolci” eli suussa sulava italialainen jälkiruoka. Eikö kuulostakin jo tässä vaiheessa taivaallisen herkulliselta? Kurkistetaanpa nyt yhdessä italialaiseen ruokamaailmaan hieman tarkemmin!

Alkupalojen italialainen aatelinen – Rapea bruschetta

Bruschetta on italialaista, uunissa rapeaksi paahdettua leipää tarjoiltuna laadukkaan oliiviöljyn ja leivän liittolaiseksi valitsemasi höysteen kanssa. Bruschetta taipuu moneen eri muotoon ja makuun sopivaksi. Rapean leivän kanssa tarjottavaksi sopii loistavasti tomaatti, joka onkin yhdessä rapean leivän kanssa tämän ruokalajin kiistämätön klassikko. Muita mainioita kumppaneita paahdetun leivän ja oliiviöljyn liittoon ovat vuohenjuusto, ilmakuivatut kinkut, erilaiset pateet tai kylmäsavulohi. Antipasto jokaiseen tyyliin sopivaksi.

Bruschetta

Todellinen Italialainen klassikko – Pasta carbonara

Puhuttaessa italialaisesta ruokakulttuurista, mieleen tulee usein pasta tai pizza. Nuo kaksi ruokalajia edustavatkin eittämättä tätä keittiötä parhaimmillaan. Tuore pasta takaa annoksen ainutlaatuisuuden ja laadun. Pastaa mehevöittämään tarvitaan kuitenkin lisäksi maukas kastike. Jo klassikoksi lukeutuva pasta carbonara kätkee taidokkaasti annoksen sisään vain muutaman oleellisen raaka-aineen. Yksinkertaisuus ja erinomaiset raaka-aineet ovatkin tämän klassikon ydin. Tuoretta pastaa, rapeaa pekonia, pecorinojuustoa ja kananmunaa – ja höyryävän herkullinen annos pasta carbonaraa on valmis!

Pasta Carbonara

Rakkaudesta riisiin – risotto milanese

Pastan ja pizzan lisäksi italialainen keittiö tunnetaan mahtavien makujen risotoista. Risotto milanese toimii lautasella kuin lautasella, pääruoan jos toisenkin täydentäjänä ja lempeänä kumppanina. Oikeanlainen riisi on annoksen perusta. Sen lisäksi risotto milanesen valmistamiseen tarvitaan salottisipulia, valkoviiniä, parmesania, sahramia ja kanalientä sekä voita. Valmis annos koristellaan reilusti parmesanille ja lautaselle risoton viereen sopii annostella esimerkiksi laadukas liha. Risotto riisuu arjen aseista.

Risotto milanese

Italian makein klassikko – Tiramisu

Klassikkojen esille kattaus jatkuu. Seuraavaksi italialainen keittiö kattaa eteesi jälkiruokien klassikon. Tiramisu on täydellinen sekoitus pehmeää, rapeaa, kuohkeaa ja ah, niin syntisen makeaa. Jälkiruoan taikasanat ovat Savoiardi-keksit, mantelilikööri ja mascarpone-juusto. Täydellisen italialaisen menun makeaksi päätteeksi eteesi katettu herkku nimeltä tiramisu jättää sanattomasti. Jos jotain vielä pitäisi lisätä, olisi se tietenkin kupillinen hyvää, vahvaa, italialaista espressoa.

Tiramisu

Pehmeän raikas haastaja – Panna cotta

Jos rapean mantelinen ja makea jälkiruoka tuntuu kuitenki liian tuhdilta kolmen ruokalajin menun päätteeksi, on silloin raikkaampi vaihtoehto hedelmäinen panna cotta. Panna cotta sisältää kermaa ja hedelmiä tai marjoja. Se tarjotaan vanukkaan tapaan. Panna cotta on täyteläisen kermaista, mutta samalla sopivan raikasta jälkiruokaa makeannälkää sammuttamaan.

Panna cotta

Italialainen keittiö ottaa omakseen

Italian ruokakulttuuri on juurruttanut ja sulauttanut keittiöidensä herkullisimmat tuotokset lukemattomien maiden ja kulttuurien ravintolatarjontaan. Italialainen ruoka on herkullista, helposti lähestyttävä ja erittäin maukasta. Se on paitsi täydellistä vatsan täytettä, myös kaunista katseltavaa lautasellasi. Avaa ovet Italiaan, anna tuoksujen houkutella ja haukkaa pala parhainta perinneruokaa!

foodpedia :