X
    Categories: Reseptit

4 helppoa ja herkullista reseptiä risotolle

Risotto on ruokaisan ravitsevaa, herkullista hyvää, jonka perusreseptiä muuntelemalla saa helposti maistuvaa, mutta myös persoonallista tarjottavaa. Risotto on Italiasta kotoisin oleva ruokalaji, jonka tärkein osa on juuri tälle ruokalajille sopiva riisi. Valitse risoton perusreseptin jatkeeksi juuri sinun makuusi sopivat ainekset ja mausteet. Kokkaa itsellesi, perheelle, kaveri- tai työporukalle, istu alas ja suo nautinto kaikille aisteille! Tämä italialaisen keittiön taidonnäyte tuo taatusti uutta, mukavaa potkua keittiöösi, eikä jätä paatunuttakaan kulinaristia kylmäksi.

Helppo risotto – lähtöasetelma kuntoon

Italian ehdottomasti parasta antia muulle maailmalle on sen keittiö. Risotto on sen peruselementtejä ja myös risoton rakentaminen aloitetaan perusreseptistä. Neljän hengen annoksen valmistamiseen tarvitset neljä desilitraa hyvää ja laadukasta risottoriisiä. Lisäksi tarvitset salottisipulin, kasvisliemikuution, oliiviöljyä, parmesaanijuustoa ja valkoviiniä.
Kuullota hienonnettu sipuli pannulla öljyssä, älä kuitenkaan ruskista sitä. Lisää sitten riisi ja kuullota hetki yhdessä sipulin kanssa. Kaada sekaan pari desilitraa valkoviiniä ja imeytä hetki viiniä riisiin. Lisää pannulle vähän kerrallaan kasvislientä, kaikkiaan reilu puolisen litraa. On erittäin oleellista, että riisi ei kuivu eikä pala pohjaan kiinni. Viimeiseksi risottoon lisätään parmesaaniraaste tai lastut ja haudutetaan koko komeutta vielä hetki. Nestettä voi vielä lisätä, jos siltä näyttää, sillä lopputuloksen tulee olla mehukas, ei missään tapauksessa kasaan kuivanut. Risoton voi nauttia vaikka sellaisenaan tai jatkaa sitä loppuvaiheessa höystämällä sen omilla suosikkiainesosillaan.

Raikas risotto kotimetsiemme sienistä

Italialainen risotto saa saapasmaassakin rinnalleen usein sieniä. Meillä Suomessa herkullinen sienirisotto on helppo loihtia metsiemme antimia hyödyntäen. Juuri esittelemämme risottoresepti saa jatkoa puolesta litrasta tuoreita tai kuivattuja metsäsieniä, rapeista sellerin varsista, timjamista ja sitruunamehusta. Sieniksi käyvät mitä mainioimmin esimerkiksi kantarellit tai suppilovahverot. Jos sienet ovat kuivattuja, liota niitä hetki pienessä määrässä vettä. Lisää kaikki ainesosat, myös kuivattujen sienien liotusvesi, metsäsienten erinomaista makua korostamaan, pannulle valmistuksen loppuvaiheessa. Keitä herkullista risottoa kasaan hetken verran ja Voilá! – mitä mainioin risottoateria on valmis nautittavaksesi.

Raikas risotto sienistä.

Rapean ruokaisa risotto

Risotto reseptimme saavat seuraavaksi jatkoa pekonista, joka on mitä oivallisin ainesosa ruokaisalle Italian herkulle. Perusrisottoreseptiimme tarvitsee lisätä vain rapeaksi paahdettua pekonia, persiljaa ja loppusilauksena loraus kermaa. Pekonit voi paistaa joko erillisellä pannulla tai uunissa pellillä. Ylimääräinen rasva on hyvä valuttaa pois talouspaperin päällä ennen kuin rapea herkku lisätään risottoon. Pekoni käy mainiosti kaveriksi myös sienille ja yhdistelemällä näitä kahta reseptiä keskenään, syntyy oivallinen sieni-pekonirisotto.

Rapean ruokaisa risotto

Täyteläisen vihreä risotto vuohenjuustosta

Vihreä on kaunis väri lautasellakin. Tämän ohjeen avulla loihdit herkullista risottoa pinaatista ja vuohenjuustosta. Helppo risotto valmistetaan perusohjeen mukaisesti ja loppuvaiheessa joukkoon lisätään ensin pinaatti, joko tuoreena tai pakasteena ja viimeiseksi vielä paloiteltu vuohenjuusto. Pinaatin ja vuohenjuuston pehmeät maut kohtaavat risoton muut ainesosat autuaaksi tekevällä tavalla. Risotto reseption vielä jatkojalostettavissa ja joukkoon voi lisätä vaikkapa parsaa tai kypsää kanaa. Kanaa hyödyntämällä risotosta saa erityisen ruokaisan.

Täyteläisen vihreä risotto vuohenjuustosta

Italialainen risotto – pieni pala ruokataivasta

Ruokalajina risotto on varsin kiitollinen, sillä sen kaveriksi kelpaa useampi ainesosa, mielikuvitus toimii ainoana rajoitteena. Kotikokkien arkea helpottaa se, että perusreseptiä muuntelemalla saa loihdittua varsin erilaisia aterioita erilaisiin tarpeisiin. Risotto käy kevyeksi lounaaksi tai tarvittaessa myös tuhdimmaksi illalliseksi. Risottoa voi valmistaa kerralla pienemmän tai suuremmankin erän. Risotto on klassikko, jota uskaltaa lähestyä rohkeamminkin ottein.

foodpedia :