PxPixel

Turun pizzat lämpimänä kotiisi

Italialaista herkkua jokaiseen tilanteeseen

Tiesitkö miten pizzan tarina sai alkunsa?

Ensimmäiset, hieman haparoivat maininnat pizzasta ovat peräisin jo satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua. Nämä versiot pizzasta olivat kuitenkin melko kaukana nykyisestä ruokalajista, jonka pääpiirteitä ovat litteä, leipämäinen pohja sekä täytteet, joista perustavimpia ovat tomaattikastike ja juusto. Vaikka täytteet levitelläänkin usein uunissa paistettavan pohjan päälle, ne voidaan myös kääräistä pohjan sisään, jolloin syntyy calzone. Pizzan täytteinä käytetään erilaisia lihoja, mereneläviä, kasviksia, yrttejä, sieniä, juureksia ja hedelmiä. Suomalaisia jakaa kahteen kysymys siitä, kuuluuko ananas pizzaan, mutta vastaus on helppo: kyllä kuuluu. Miksi? Sen takia, että ananas on Suomen tilatuin täyte. Myös kinkku, aurajuusto, kebabliha ja pepperoni ovat suosittuja, mutta ananas vie voiton mennen tullen. Italian Napoli on saanut osakseen paljon kunniaa pizzoistaan. 1700-luvun loppupuolella alkoivat syntyä ensimmäiset napolilaiset pizzadynastiat, joiden leipomia, nyt ensimmäistä kertaa tomaattia sisältäviä, pizzoja tultiin maistamaan varta vasten. Samoihin aikoihin perustettiin Italiaan ensimmäinen pizzeria, ja näin pizzan tarjoilu siirtyi ulkoilmakojuista sisätilaravintoloihin. Pizzan suosio lähti etenemään muihin maihin toisen maailmansodan loputtua. Kotiin palaavat joukot veivät ”uuden” ruokalajin mukanaan Amerikkaan, ja pian pizzasta leivottiin ravintolaketjujen menestystuote. Suomeen perustettiin ensimmäinen pizzeria vuonna 1961, Hankoon. Seuraavat pizzapaikkakunnat olivat Lappeenranta ja Turku. Ensimmäiset valmispizzat tulivat Suomessa kauppoihin vain muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 1981, jonka jälkeen ne yleistyivät. Pizzojen täytteet, valmistustapa ja pohjan rakenne vaihtelevat alueittain. Suomalainen voi valita pizzaansa vapaasti pannupizzalle tyypillisen paksun pohjan ja napolilaisen ohuenohuen pohjan väliltä, ja lisätä täytteeksi esimerkiksi poronlihaa. Pizza on Suomen suosituin kotiin tilattava ruoka, josta myös vegaanit ja keliakikot pääsevät nauttimaan.

Turussa pizzaa kotiinkuljetuksella

Turussa on pizzapaikka jokaisen makuun! Valitse tarjonnastamme juuri sinulle sopiva pizzapaikka ja tilaa kauttamme, niin tuomme sieltä pizzat suoraan kotiovellesi! Mainitsemisen arvoisia pizzaravintoloista Turussa ovat:

  • Manhattan Best Food - Turku
  • Pizza Line
  • Bacadell
  • Panda Pizzeria Turku
  • Ravintola Melisa

Onko arki taas täynnä kiirettä tai olisiko kiva järjestää juhlat helposti ja nopeasti? Jos pizza ei tähän hätään maistu, niin Turun ravintolatarjonnassa on paljon muutakin kuin pizzerioita. Voit tilata kauttamme monista eri vaihtoehdoista ruokaa suoraan kotiovellesi. Olet varmasti ansainnut hetken hengähdyksen.

Miten voin tilata ruokaa foodorasta?

Se on helppoa! Syötät vain osoitteesi osoitekenttään, jotta palvelu pystyy luomaan sinulle listan kaikista ravintoloista, joilla on kotiinkuljetus annettuun osoitteeseen. Sen jälkeen valitset mieleisen ravintolan ja tämän ruokalistalta kiinnostavimmat annokset. Kassan kautta ruokien valmistus aloitetaan ravintolassa ja ei aikaakaan kun ruoat ovat jo kotiovella. Bon Appétit!

Download our free app!