PxPixel

Kasvisruokavalio Turku

Tuskinpa keltään on jäänyt huomaamatta, että myös Suomeen on rantautunut kasvisruokabuumi. Tämä buumi on kuitenkin monisyinen, ja kasvisruokavalion noudattamisen tasoja on monia. Radikaali kasvissyöjä ei syö mitään eläinperäistä. Jollakin tasolla kasvisruokavaliota noudattaa arvioiden mukaan 2-5 prosenttia suomalaisista. Nopeasti laskettuna siis hiemankin isompien juhlien järjestäjän on otettava huomioon se mahdollisuus, että vieraiden joukossa on kasvissyöjä. Jollei halua mennä tuurilla, pitäisi tietty jostain saada vähän osviittaa siihen, täytyykö tämä rajoitus ottaa jotenkin huomioon. Juhlanjärjestäjän näkökulmasta huojentavaa on, että kasvisruokavaliota noudattava kyllä useimmiten kertoo asian hyvin matalalla kynnyksellä. Hieman helpottava tekijä on myös se, että suuri osa kasvissyöjistä käyttää maitotuotteita ja on myös munansyöjä. Heitä kutsutaan laktovegetaristeiksi. Vaikka kasvisruokavalion noudattaminen onkin nyt enemmän IN kuin koskaan ennen Suomessa, se ei ole mikään uusi juttu. Historian saatossa on eletty kasvisruokavalion mukaista elämää muun muassa uskonnon, arvojen, terveyden, lihan vaikean saatavuuden ja maantieteellisten syiden takia. Kasvisruokavaliosta on täysin mahdollista saada kaikki tarvittavat ravintoaineet, kun syö mahdollisimman monipuolisesti vihanneksia, hedelmiä, juureksia, viljoja, palkokasveja, pähkinöitä, marjoja, siemeniä ja pehmeitä rasvoja. Vitamiinien ja kivennäisaineiden saantiin tulee kiinnittää erityisen tarkkaa huomiota, jos ruokavalioon ei kuulu lainkaan maitopohjaisia tuotteita. Myös urheilija voi noudattaa kasvisruokavaliota. Vegaaneja löytyy sekä kestävyys- että voimalajeista. Kuuluisia kasvissyöjiä ovat olleet esimerkiksi Dave Scott (Ironman-voittaja), Paavo Nurmi (olympiajuoksija), Harri Nieminen (thainyrkkeilijä) ja Robert Hazeley (kehonrakentaja). Näin voidaankin todeta, että kasvisruokavalion noudattaminen ei liene mitään hippipiiperrystä, vaan vaatii enemmänkin tietämystä ja kurinalaisuutta, johon kaikilla ei riitä kapasiteetti. Tietenkin kasvisruokabuumi on saanut rinnalleen myös vastarintaliikkeen, jossa on esitetty argumentteja muun muassa sitä vastaan, että kasvisruokavalion noudattaminen olisi ympäristöteko. Keskusteluun voi tutustua useiden dokumenttien avulla. Ne tarjoavat mielenkiintoisia näkemyksiä asiaan, jokainen tietenkin omasta näkökulmastaan esitettynä. Milloin piereskelevät lehmät aiheuttavat valtavat metaanipäästöt, milloin oliivien viljely kuluttaa järjettömän määrän vettä. Turkulaisissa ravintoloissa ja kahviloissa otetaan joka tapauksessa jo kiitettävästi huomioon kasvisruokavaliota noudattavat ihmiset. Kokkien on yksinkertaisesti ollut pakko opetella tekemään laadukasta ja maukasta kasvisruokaa – mikä ei tietenkään ole koitunut ainoastaan vegaanien eduksi. Kyllä lihansyöjäkin nauttii, kun kasviksena saa muutakin kuin suolavedessä keitettyä parsakaalia ja porkkanoita.

Kasvisruokaa suoraan kotiin Turussa

Turussa on lukuisia hyviä kasvisruokapaikkoja ja kahviloita, joista saa tilattua maukkaita annoksia myös kotiin. Suosittelemme kokeilemaan seuraavia paikkoja:

  • Ravintola Melisa
  • Sushi Panda
  • Ravintola Sofram
  • Ravintola Marionetti

Emme halua olla mitenkään vaikuttamassa eettisiin päätöksiin, mutta jos joku seurueesta kaipaa muuta kuin kasvisperäistä ruokaa, voimme ratkaista myös kyseisen toiveen. Valikoimastamme löytyy lukuisia ravintoloita, joista saa tilattua sekä kasvis- että liharuokaa.

Kuinka voit tilata foodoran kautta?

Saat tilattua ruoan suoraan kotiin helposti verkkosivuiltamme tai sovelluksemme kautta. Kirjoitettuasi toimitusosoitteen osoitekenttään saat näkyviin valikoiman ravintoloita, joista toimitamme ruokaa kotiisi. Listauksesta pääset tutustumaan ravintoloiden ruokalistoihin sekä arvosteluihin. Valikoit vain ruoat ostoskoriin ja kuljettuasi kassan kautta toimitamme annokset suoraan kotiovellesi.

Download our free app!