PxPixel

Falafelin historia

Falafel on siitä siunattu ruoka, että se mahdollistaa myös kasvissyöjien vierailut kebabpaikoissa. Falafel on nimittäin härkäpavuista tai kikherneistä friteeraamalla valmistettu pyörykkä, joka on kotoisin Lähi-idästä. Ainekset ja mausteet voivat hieman vaihdella, mutta ideana on jauhaa kaikki tahnamaiseksi seokseksi ja pyöritellä massasta pullia, joihin tuodaan sitten lisämakua rasvan muodossa. Hieman kevyemmän version saa aikaiseksi paistamalla falafelit uunissa. Monien mielestä falafel on loistavaa kasvisruokaa, jota myös täysiverinen lihansyöjä voi pitää arvossa. Ruokakauppojen valmisversiot saattavat olla hieman mauttomia tai kuivia, mutta monista ravintoloista ja pikaruokapaikoista saa laadukasta falafelia. Onpa joku kokeillut valmistaa niitä kaupan valmiista jauhepusseistakin, mutta ei ehkä ole paras veto lihansyöjän käännyttämiseksi. Olennaista on falafelien ymmärtäminen osana suurempaa kokonaisuutta, jota kutsutaan ateriaksi. Siinä missä hampurilainenkin saattaa tuntua hieman kuivalta ilman muita täytteitä ja leipää, kuuluu falafeleja dippailla ja syödä yhdessä riisin, ranskalaisten tai pitaleivän kanssa. Kylkeen saa usein esimerkiksi tahinia, chilistä tomaattikastiketta ja salaattia. Kun halutaan todella vakuuttaa aterioitsija, saatetaan annoksessa tarjoilla myös fetaa, hummusta, pestoa, paahdettua munakoisoa, tsatsikia, vuohenjuustoa ja halloumia. Tähän on mennyt ainakin Fafa´s, jonka falafelejä kiitellään Suomen parhaiksi useammassakin eri kanavassa. Ranuiksi kannattaa siellä valita bataattiranskikset, jotka viimeistelevät laadukkaan pikaruoka-aterian.

Falafelejä suoraan kotiin Helsingissä

Kotona itse tehdyt falafelit voivat olla jumalaisen hyviä. Mutta niiden tekeminen nyt sattuu alkamaan sillä, että kikherneitä liotetaan ensin vuorokausi vedessä. Jonka jälkeen niitä keitetään. Ja murskataan. Ja paistetaan. Joten mikset tilaisi herkullisia falafelejä suoraan kotiisi Helsingissä? Jokaisella paikalla on omat pikku twistinsä, mutta suosittelemme kokeilemaan falafelejä ainakin näistä paikoista:

  • Drunch Ravintola & Lounge
  • Eira Plaza
  • JallaJalla
  • Stadin Ravintola

Ei millään kasvisruokaa? Saat tilattua kauttamme Helsingissä myös monia muita herkullisia ruokia. Useimmista paikoista saa sitä paitsi tilattua suoraan kotiin sekä kasvis- että liha-annoksia, joten kaikille läsnäoleville löytyy varmasti sopiva vaihtoehto.

Kuinka foodoran kautta tilataan?

Ruoan tilaaminen kotiisi onnistuu helposti verkkosivujemme kautta. Toki vieläkin näppärämpää on tilata sovelluksemme kautta. Kirjoitat vain osoitteesi osoitekenttään ja näät listauksen kaikista niistä ravintoloista, joita tarjonnassamme on. Voit tutustua rauhassa ruokalistoihin ja siirtää sen jälkeen ruoat ostoskoriin. Kun olet maksanut tilauksen, toimitamme sen suoraan kotiisi.

Download our free app!